Рилски манастир, България

Крепост непристъпна за мнозина, светилище на българщината, архитектурна забележителност и духовно средище.

Малко са думите и не стигат когато говорим за Рилския манастир. Той е един от трите ставропигиални манастири, което ще означава – подчинени директно на патриарха и светия синод.

Легенда свързва манастира със Свети Иван Рилски – монах и отшелник, свят човек, живял далеч от всичко и от всички. Друга легенда свързва Свети Иван Рилски и българският цар Петър, казват че двамата мъже били братя – единият близко до Бога в планината, а другият близко до Бога, както всеки владетел.

Рилският манастир предлага много възможности на посещаващите го – молитви и пречистване, спокойствие и релакс, нощувки в монашеските килии, които са ограничен брой, вкусен манастирски хляб, мекици и мляко. Няма да пропуснем да отбележим, че манастира е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО и това води до световна известност.

Препоръчваме да обърнете внимание на следните неща:

Качете се на Хрельовата кула, средновековна кула, която някак очарователно се слива с архитектурата на манастира. Обърнете внимание на броя на чардаците из Рилския манастир. Посетете музея, за да видите

Рафаиловият кръст
Касата на църквата – каса с 5 ключа за по-голяма сигурност
И всички други експонати – икони, оръжия, произведения на изкуството, си заслужават!

Купете си манастирски хляб – вкусен е! Продава се точно след като излезете от Самоковската порта… може да си хапнете и мекички – „българските донати” както ги описват на чужденците или биволско кисело мляко.

Разходете се до рекичката, минаваща около манастира или до мястото където е живял Св. Иван Рилски – Старата постница

Според Юнеско Рилският манастир един от символите на България.

Разкошните фрески на църквата Рождество Богородично с голяма културна стойност – символ на Българският Ренесанс от XVIII – XIX век. Манастирът е крепител на духовноста и българщината през вековете на робство, почитан от българи и от мюсюлмани.

Намерете свободно време и посетете този български манастир! Ние от Fresh Holiday ще Ви предложим едно незабравимо изживяване!